Vioolbouw: de kunst van het geduld
 

 

 

De bouw van een viool beslaat gemiddeld een 250 uur, voor een cello is dit al snel het dubbele of meer. Hiervoor heb je dan wel een geheel met de hand gebouwd instrument.

Kwaliteit staat boven kwantiteit en dat is dan ook in het eindresultaat te zien. In het atelier worden alle onderdelen van eerste kwaliteit hout zorgvuldig uitgekozen en bewerkt om tot het gewenste eindresultaat te komen. De afwerking van het bovenblad, onderblad en de krans is tot op een tiende milimeter nauwkeurig.

De handgemaakte instrumenten van het Atelier hebben een fluwelen klank met een mooie diepte en een krachtige toon.

In overleg met de toekomstige bespeler kan er rekening gehouden worden met speciale wensen, aanpassingen, versieringen en klankvoorkeuren. Enkele voorbeelden:

 • aangepaste maatvoeringen of bijzondere modellen
  (Stradivari, Amati, Guarneri, Maggini, ect.) ;
 • een dubbele inleg en/of een motief;
 • verhoogde of verlaagde krans;
 • aangepaste halsdikte en -breedte;
 • extra hoge of lage welving van de bladen.

Voor nieuwbouw meesterinstrumenten uit het Atelier dient u rekening te houden met een wachttijd van ongeveer een jaar.

Prijzen inclusief BTW:

 • viool vanaf € 4.000,-
 • altviool vanaf € 4.500,-
 • cello vanaf € 7.000,-
 • contrabas vanaf € 10.000,-
 

 
 
Barokviool "de Lelie"
 
 

Geïnspireerd door het idee ooit nog eens een barokviool af te bouwen is het er eindelijk van gekomen.

Voor deze viool zijn de maten aangehouden van een hedendaagse viool, maar de opzet en de verlaagde zangbalk is zoals die in de barokke tijd was.

De hals en krul zijn bewerkt en dragen een afbeelding van een Franse Lelie. De lak is middenbruin met een goudgele ondergrond. Door een lichte antikering heeft de viool extra uitstraling gekregen. De toets en het staartstuk zijn van esdoornhout.

De binnenzijde heeft een speciale behandeling ondergaan waardoor houtworm en ander ongedierte er niet graag aan zullen gaan knagen. Tegelijkertijd heeft de viool hierdoor mede zijn zoete klank gekregen.

klik op de fotos voor een grote weergave

 


 

'Slakkenhuis'

Regelmatig komen er mooie creaties uit het Atelier zoals deze altviool genaamd 'Slakkenhuis".

Het is een project in samenwerking met de beeldend kunstenares Sjanneke van Herpen. Zij heeft een minisculptuur gemaakt uit steen die ingelegd is in de hielvoet (slakkenhuis met een diameter 12 mm).
Door de afmeting en de plaatsing op de hielvoet is het een onopvallend, maar fraai detail geworden van deze bijzondere altviool.

De kleur is goudgeel en op aanvraag gemaakt. De vlammen in het achterblad en de krans komen met deze lak mooi tot hun recht en worden versterkt door het geglaceerd opbrengen van de lak.

Ook het bovenblad heeft een mooie helderheid en diepte gekregen door het opbrengen van verschillende lagen kleur lak. Er zijn 5 verschillende soorten lakken gebruikt voor dit effect.

En de klank? Die is zoals je van een altviool mag verwachten; diep, warm zonder enige scherpte en met een goede projectie. De overgang van snaar tot snaar is egaal.

klik op de fotos voor een grote weergave

 

 

 

 

goed gereedschap is het halve werk

 

hier staat het geheim van de vioolbouwer