LEZINGEN

   
 
Lezingen en workshops

Graag verzorg ik voor u een lezing of workshop.

 

 • De geschiedenis van strijkinstrumenten

  Iedereen kent de naam Stradivarius: wonderschone violen die voor fabelachtige bedragen verkocht worden. Maar wie heeft de viool bedacht en wie waren zijn voorouders?
 • De bouw van strijkinstrumenten

  Ook nu wordt een (alt)-viool, cello of contrabas nog met de hand gebouwd. Geduld, gevoel voor gereedschap, precisie, muzikaliteit en affectie met hout is er voor nodig. Een viool betekent 200 -tot 300 uur werk, twee maanden. Een cello al snel 700 uur. Het is een bijzondere wereld waarin u wordt binnengeleidt.

 
 • Het onderhoud van strijkinstrumenten

  Hoe moet ik mijn instrument onderhouden? Welke verzorging moet ik geven om het instrument in topconditie te houden? Waar moet ik allemaal op letten?
  Je weet het allemaal als je deze workshop gevolgd hebt!
 

Of kies voor een van de populaire combinaties van lezing en workshop:

 • De geschiedenis en bouw van strijkinstrumenten of;
 • De bouw en het onderhoud van strijkinstrumenten
 
Stradivarius
 

Meestal duurt een lezing of workshop zo'n twee uur inclusief een kleine pauze.
Voor elke lezing geldt: Neem uw strijkinstrument mee en laat het beoordelen. Een soort 'Tussen Kunst en Kitsch' voor strijkinstrumenten. Een extra attractie.

Muziekscholen

Speciaal voor kinderen en volwassenen die een strijkinstrument bespelen bestaat er de poets-draai-bouwlezing, bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld muziekscholen. Een workshop waarin de bespelers hun instrument leren onderhouden, snaren leren opzetten en iets over de bouw van het instrument te horen krijgen. Een actieve gebeurtenis waarbij de deelnemers zich niet zullen vervelen.
Duur: ongeveer twee uur

Basisonderwijs

Voor basisscholen is er een lezing over het beroep 'vioolbouwer'. Vanzelfsprekend komt het maken van een strijkinstrument aan de orde. Stap voor stap worden de kinderen meegenomen bij het vervaardigen van de koningin onder de instrumenten. Natuurlijk zal zo hier en daar ook de geschiedenis en een aantal spreekwoorden aan de orde komen.
Duur: ongeveer 1,5 uur

Neem vrijblijvend contact op

om de mogelijkheden te bespreken of uw reservering te maken.